Citati i izreke – Abdulah Sidran

Abdulah Sidran

Abdulah Sidran, rođen 1944. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih pisaca i scenarista svoje generacije. Preminuo je 2024. godine, ostavljajući za sobom bogato nasljeđe koje obuhvata raznolike umjetničke forme, od poezije do filmskih scenarija. Sidran je  najpoznatiji po svom radu na filmovima "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu", koji su osvojili međunarodne nagrade i priznanja, uključujući Zlatnog lava i Palme d'Or. Njegovi scenariji karakteriziraju duboka introspekcija i emocionalna složenost, što ih čini nezaboravnim dijelom jugoslavenske i međunarodne filmske scene. 

Osim filmske industrije, Sidran se istaknuo i kao pjesnik čija su djela prevedena na brojne svjetske jezike. Njegova poezija, koja reflektira osobne i kolektivne narative, smatra se jednim od ključnih doprinosa modernoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Bio je dobitnik brojnih književnih i kulturnih nagrada, uključujući prestižnu "Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva", koja mu je dodijeljena za njegov trajni doprinos kulturi i umjetnosti.

Sidranovo članstvo u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine dodatno potvrđuje njegov utjecaj i status u akademskim krugovima. Kao šahovski majstor, njegova strast prema šahu odražavala se i u njegovom književnom radu, gdje je često koristio šah kao metaforu za složenost ljudskih odnosa i društvenih interakcija. Abdulah Sidran ostavio je neizbrisiv trag u srcima mnogih čitatelja i gledatelja, njegov rad nastavlja inspirirati nove generacije umjetnika i intelektualaca.

Odabrane izreke i citati

Pogledaj sve izreke i citate