Citati i izreke – Đorđe Balašević

Đorđe Balašević (panonski mornar) je bio srpski pjevač, tekstopisac, pjesnik, reditelj i glumac. Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, a preminuo je 19. februara 2021. godine u svom rodnom gradu.

Na ovoj stranici možete pročitati njegove najpoznatije izreke i citate.

Đorđe Balašević, rođen 13. svibnja 1953. u Novom Sadu, bio je izuzetan jugoslavenski kantautor i glazbenik čije stvaralaštvo obuhvaća raznolike žanrove, od popa do balada. Nakon napuštanja gimnazije, upisuje geografiju, a ljubav prema glazbi otkriva sklapanjem svoje prve pjesme "Otkud muva" kao sedamnaestogodišnjak. Prvi uspjeh postiže s pjesmom "U razdeljak te ljubim" sa Žetvom, ali istinski proboj dolazi s Ranim Mrazom 1978., gdje se pridružuje Verici Todorović.

Balašević je postao poznat po emotivnim tekstovima i jednostavnim melodijama, osvajajući publiku svojim hitovima poput "Moja prva ljubav" i "Računajte na nas". Njegova solo karijera započinje 1982. s albumom "Pub", a ubrzo zatim izdaje niz uspješnih albuma poput "Marim ja" i "Dnevnik starog momka". Njegove pjesme istražuju teme ljubavi, društva te političkih i socijalnih pitanja.

Tijekom rata devedesetih, Balašević je ostao skriven od javnosti, no ponovno se vraća s albumima "Devedesete" i "Na posletku". Njegovi koncerti postaju poznati po dugim monolozima i oštrim, duhovitim pričama. Kontinuirano je ostvarivao uspjehe, osvojivši nagrade i priznanja za svoj umjetnički doprinos.

Uz glazbu, Balašević je autor književnih djela poput romana "Tri posleratna druga" i "Jedan od onih života". Njegova popularnost nastavlja rasti, a njegova uloga u jugoslavenskoj glazbi i kulturi ostaje neizbrisiva. Đorđe Balašević preminuo je 2021. godine, ali njegovo nasljeđe i dalje živi kroz njegovu glazbu i riječi.

Odabrane izreke i citati

Pogledaj sve izreke i citate