Citati i izreke – Meša Selimović

Mehmed Meša Selimović bio je jugoslavenski, bosanskohercegovački i srpski književnik rođen 26. aprila 1910. godine u Tuzli, Austro-Ugarska, sadašnja Bosna i Hercegovina. Njegov roman Derviš i Smrt je jedan od istaknutijih književnih djela u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

Mehmed Meša Selimović, istaknuti bosanskohercegovački i srpski pisac, rodio se 26. aprila 1910. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Njegova biografija isprepletena je s izuzetnim talentom, ali i životnim izazovima koji su oblikovali njegovu književnu viziju.

Odrastao je u istaknutoj muslimanskoj porodici, gdje je strog otac, Alija Selimović, igrao značajnu ulogu u njegovom formiranju. Meša, poznat i po nadimku koji je dobio tokom studija u Beogradu, usprkos teškim trenucima, izrastao je u snažnu i stabilnu osobu. Njegovo književno stvaralaštvo započelo je prilično kasno, a prva priča, "Pjesma u oluji", objavljena je 1948. godine.

Meša Selimović je diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1934. godine. Njegova karijera nastavila se kao profesor u gimnaziji u Tuzli, ali je uskoro postao aktivan učesnik NOB-a, što je rezultiralo hapšenjem zbog sudjelovanja u partizanskom pokretu otpora 1943. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata, Selimović se preselio u Beograd, gdje je postao član Komunističke partije Jugoslavije i ostvario značajnu književnu i kulturnu karijeru. Bio je predsjednik Saveza književnika Jugoslavije, redovan član Srpske akademije nauka i umjetnosti te počasni direktor Sarajevskog univerziteta.

Njegovo najpoznatije djelo, "Derviš i smrt", objavljeno je 1966. godine, a romaneskni zaplet smješten je u 18. vijek u Sarajevu pod osmanskom vlašću. Ovo remek-djelo, prevedeno na mnoge jezike, istražuje teme otpora pojedinca prema represivnom sistemu i duboke promjene koje nastaju nakon što postane dio istog sistema.

Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, ostavio je neizbrisiv trag u književnosti s djelima kao što su "Tvrđava", "Ostrvo" te autobiografija "Sjećanja". Njegova sposobnost da istraži duboke ljudske emocije i postavi pitanja o ljubavi, životu i smrti, čini ga jednim od najcenjenijih književnika jugoslovenskog prostora.

Danas, njegove riječi žive kroz citate i izreke koje možete pronaći na našoj stranici posvećenoj Meši Selimoviću. Otkrijte mudrost i inspiraciju kroz njegove riječi koje i danas dodiruju srca čitalaca širom svijeta.

Odabrane izreke i citati

Pogledaj sve izreke i citate